Sinds 1 april 2022 kun je als EP-adviseur de verplichte opfriscursus volgen bij diverse EP-opleiders. Ongeveer de helft van de adviseurs heeft dit al gedaan. Tot 1 oktober hebben adviseurs de tijd om de korte cursus te doen. Met het volgen van de opfriscursus verleng je je vakbekwaamheid.
Het is belangrijk om de EP-opfriscursus te volgen, omdat je daarmee kunt aantonen dat je de aanpassingen in NTA 8800:2022 kent. Zonder opfris vervalt je vakbekwaamheid en ben je niet meer vindbaar als EP-adviseur in het Centraal Register Techniek (CRT). Iedereen die de vakbekwaamheid voor de NTA-methodiek vóór of in 2021 afrondde, is verplicht deze jaarlijkse EP-opfriscursus te doen. Je examendatum staat op het certificaat van de vakbekwaamheid.
Theorie, praktijk en toets
De cursus is gebaseerd op de wijzigings- en/of interpretatiedocumenten, zoals verwerkt in de 4e druk van de ISSO-opnameprotocollen, de wijzigingsbladen van de BRL 9500 van 1 januari 2022, en veelgemaakte fouten. Er is een cursus voor W- en voor U-adviseurs. Zowel als basis- als detailadviseur ben je verplicht de opfris te volgen. De cursus bestaat uit drie onderdelen: theorie, praktijk en een toets. Tijdens het praktijkdeel krijg je informatie over de interpretaties en wijzigingen in de NTA en de ISSO-opnameprotocollen. Daarnaast word je alert gemaakt op veelgemaakte fouten. Je oefent hiermee door in groepsverband een deel van een casus uit te werken. De opfrisser wordt afgesloten met een toets. Voor basisadviseurs bestaat de toets uit 10 vragen, voor detailadviseurs uit 12 vragen. Je kunt niet zakken voor deze toets, maar deze dient als samenvatting van de dag, om eventuele zwakke punten te duiden en ter registratie van je vakbekwaamheid.
Opleiders
Diverse EP-opleiders bieden deze opfriscursus aan. Op centraalregistertechniek.nl vind je een overzicht van opleiders waar je de EP-opfriscursus kunt volgen.
Bekijk hier een overzicht van welke opfrisser je nodig hebt als EP-adviseur.