Onderdelen van het Stelsel Energieprestatie van gebouwen geactualiseerd

25 november 2020

Per 1 januari 2021 treedt het nieuwe Stelsel EPG in werking waarmee de energieprestatie van gebouwen wordt bepaald en de kwaliteit van het Energieprestatie Advies is geborgd. De Nederlandse Technische Afspraak NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’ vormt de basis aan de hand waarvan de energieprestatie van een gebouw kan worden bepaald. Vanaf 1 januari 2021 zijn de geactualiseerde onderdelen van het Stelsel EPG beschikbaar.

Het Stelsel EPG bestaat uit de bepalingsmethode NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’ waarop de andere onderdelen van het stelsel zijn gebaseerd. Beoordelingsrichtlijnen borgen de kwaliteit van de energieprestatierapportages en de software. Opnameprotocollen geven aan welke gegevens de energieprestatieadviseur moet verzamelen om de energieprestatie van het gebouw te kunnen bepalen. In het afgelopen half jaar zijn kleine aanpassingen en verduidelijkingen verwerkt in NTA 8800 als gevolg van o.a. ervaringen in de markt. Dit zijn slechts aanvullingen en kleine verbeteringen op de onderdelen van het stelsel die per 1 juli 2020 beschikbaar zijn gesteld. In afstemming met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is daarom besloten eind 2020 nieuwe versies of wijzigings- en interpretatiedocumenten te publiceren bij de verschillende onderdelen van het stelsel. Dit zorgt ervoor dat het gehele stelsel op één lijn wordt gebracht op het moment dat het in werking treedt op 1 januari 2021.

Onderdelen beschikbaar per 1 januari 2021
Per 1 januari 2021 zijn de volgende onderdelen van het Stelsel EPG beschikbaar:

  • Een aanvullingsblad bij NTA 8800 waarin ontvangen interpretaties en omissies per 1 juli jl. zijn geïntegreerd. Deze wijzigingen zijn in de tekst gemarkeerd met de aanduiding ‘A1’. De volledige benaming van deze nieuwe versie van NTA 8800 wordt: NTA 8800:2020+A1:2020.
  • Interpretatie- en wijzigingsbladen bij de ISSO publicatie voor utiliteitsbouw 75.1 en de ISSO publicatie 82.1 voor woningen en woongebouwen.
  • Wijzigingsbladen bij de beoordelingsrichtlijnen BRL 9500 Utiliteitsbouw en Woningbouw en BRL 9501.  
  • Geattesteerde software die aansluit bij NTA 8800:2020+A1:2020. Deze software is geschikt voor het berekenen van de energieprestatie van een gebouw volgens NTA 8800.

Opleidingen
NTA 8800:2020+A1:2020, BRL-en  9500 U+W en 9501 en de opnameprotocollen zullen per 1 januari 2021 worden aangewezen in de bouwregelgeving.

Het is van belang dat adviseurs zich opleiden tot vakbekwaam EP adviseur om onder het nieuwe stelsel Energie prestatieadvies te mogen geven.

De hiervoor genoemde aanpassingen van het Stelsel hebben nauwelijks tot geen impact op het lopende aanbod van opleiding en examinering tot vakbekwaam EP adviseur. Deze vinden daarom onverminderd plaats.

Meer informatie
Bekijk de pagina ‘Bij wie kan ik terecht’.

Overige nieuwsberichten

Onderdelen stelsel Energieprestatie Gebouwen geactualiseerd

27 juli 2023

Vanaf begin 2023 zijn verschillende geactualiseerde onderdelen van het stelsel Energieprestatie van gebouwen (EPG) beschikbaar gesteld. Deze treden per 1 juli 2023 wettelijk in werking. EP-adviseurs moeten voor die tijd de bijscholing gevolgd hebben. Daarnaast kan iedere EP-adviseur de opleiding tot EP-maatwerkadviseur volgen. De ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving volgen … Lees meer

Interpretatiedocument bij NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen’ gepubliceerd

5 juni 2023

We hebben een interpretatiedocument bij NTA 8800 Energieprestatie van gebouwen’ (EPG) gemaakt en deze op onze website gepubliceerd. Het interpretatiedocument zorgt ervoor dat de NTA 8800, software en opnameprotocollen op één lijn worden gebracht. NTA 8800 ‘Energieprestatie van gebouwen – Bepalingsmethode’ is de basis van het Stelsel EPG. De andere documenten en onderdelen ten behoeve … Lees meer

Deadline voor bijscholing energieadviseurs nadert razendsnel

30 mei 2023

Als energieadviseurs op 1 juli aanstaande hun verplichte, jaarlijkse bijscholing niet hebben gevolgd, verliezen ze onherroepelijk hun vakbekwaamheid. Het volgen van de bijscholing is verplicht om vakbekwaam te blijven en energielabels te mogen opstellen en afgeven. Energieadviseurs hebben tot 1 juli de tijd om deze bijscholing te volgen. Na die datum verliezen alle energie-adviseurs die … Lees meer