Vanaf de inwerkingtreding van de NTA 8800, 1 januari 2021, is er een overgangsregeling voor energieadviseurs. Deze regeling wordt verruimd.
Dit maakt het voor energieadviseurs, die nog niet het bewijs van vakbekwaamheid hebben, maar wel aantoonbaar in staat zijn de opname van de energieprestatie te doen (d.w.z. dat ze alle examenmodules hebben behaald met uitzondering van de software-module), mogelijk om naast het opnemen van gebouwen ook de energieprestatie te registreren. Dit geldt zowel voor energielabels als voor BENG-berekeningen. De overgangsregeling geldt tot 1 juli 2021.
Om de kwaliteit van de registraties eenduidig te borgen, is in de regeling voorgeschreven dat de certificaathouder aanvullend in ieder geval de eerste twee geregistreerde energieprestaties controleert van een energieadviseur die gebruikmaakt van de overgangsregeling. Daarnaast moet bij de registratie in EP-online de lettertoevoeging ‘O’ achter het examennummer van de desbetreffende energieadviseur worden geplaatst.
Met deze overgangsregeling kunnen de energieadviseurs die reeds werkzaam waren onder de overgangsregeling vanaf morgen ook registreren en het biedt verder aan iedereen die bezig is om hun vakbekwaamheid te behalen perspectief om snel aan het werk te kunnen.
Meer informatie hierover vindt u op de website van RVO. De wettekst en toelichting is terug te vinden in de Staatscourant (2021,7401).
Tijdelijk geen advertentieverplichting
Het is verplicht om in verkoop- of verhuuradvertenties van een gebouw de energieprestatie-indicator (de labelklasse) van een geldig afgegeven energielabel te vermelden. Is er nog geen geldig energielabel afgegeven, dan is deze vermelding niet vereist en zal er tot 1 juli 2021 niet worden gehandhaafd op deze verplichting. Is er al een geldig energielabel afgegeven voor het betreffende gebouw, dan moet deze wel worden vermeld.